maanantai 19. elokuuta 2013

Tallinna - Pilattu, mätä eikä tarpeeksi Suomalainen



Suoraan muodin maailmasta blogimme päätti räjäyttää tajuntaa hieman lisää ja muuttua myös matkailublogiksi. Se on ihan ok minun puolesta, koska minulla on matkailusta paljon sanottavaa. Macella myös. 

Matkailu on tapa levittää omaa kulttuuriaan muihin maihin. Ja se itse asiassa on kaikki mitä se on. En ymmärrä lainkaan ihmisiä jotka matkustavat johonkin Iraniin ja ”nauttivat” paikallisesta ”kulttuurista”. Se on täyttä paskaa. Kuinka joku voisi nauttia kuumasta auringosta ja huonosta ruoasta ja ilmastoimattomista katukeittiöistä. Jos minun olisi pakko mennä Iraniin, veisin niille siellä varmaan Estrellan Pan-suolattuja sipsejä ja näkkileipää. Näyttäisin niille mitä oikeasti pitää syödä ja mikä oikeasti on hyvää. Aurinkoa välttelisin loppuun asti pysymällä hotellissa ilmastointilaitteen alla. Miksi polttaisin itseni ulkona? Siitä ei ole mitään hyötyä tavalla tai toisella. Käytän paljon mieluummin itseruskettavia jos on pakko saada muodikas kesärusketus.

No, tuossa hetki sitten oli syy käydä Tallinnassa, joka sijaitsee Suomesta etelään. Syy oli yksinkertainen:


Koska kaljanhaku Tallinnasta Suomeen oli rankkaa, buukkasin itselleni Viru –hotellista kahdeksi yöksi sviitin. Ajattelin että tekisin sieltä pistoiskuja Tallinnan sydämeen ja pyrkisin esittelemään heille Suomalaista kulttuuria, joka uusimman Forbes –lehden tutkimuksen mukaan on maailman paras kulttuuri. Tosin tiesin sen kyllä entuudestaankin. Jos jotain Suomessa osataan levittää maailmalle, se on kulttuuria. 

Joten kirjauduin hotelliin ja heitin laukun eteiseen. Päätin lähteä katsomaan mitä Tallinna (joka tarkoittaa kaupunkia joka on nimetty jonkun Tallin mukaan, hieman niin kuin Kuala Lumpur on nimetty märän leipäpitkon mukaan) pitää sisällään. Matka kesti viisitoista minuuttia. 

Ja sitten palasin hotellille. Kaupunki oli pilattu. Se oli mätä. Se oli vihainen Suomelle. Ja tällä tietysti tarkoitan että siellä ei ollut Suomalaista kulttuuria tarpeeksi. Ja sitä jos jotain maa selvästi kaipasi. Yksi ihminen ei voi muuttaa kaupunkia parempaan suuntaan. Tallinnan Suomalaistamiseen tarvitaan vähintään tuhat Suomalaista vaikuttajaa. Katsokaa ja itkekää:


R-Kiosk? Missä on puuttuva i –kirjain? Mitä sille on tapahtunut. R-Kioski on täysin eri asia kuin R-Kiosk. En minäkään ole Santer Mäkinen. Ilman puuttuvaa ii:tä en ole mitään muuta kuin puolikas mies. Ilman puuttuvaa ii:tä R-Kiosk ei ole mitään muuta kuin puolikas kioski. Luulin että tämä oli paha, mutta sitten törmäsin tähän:


Missä on maininta euron juustohampurilaisista? Ja mikä vittu on Frappe? Kuinka kukaan voi ymmärtää saako paikallisravintolasta edes hamppareita jos niitä ei mainosteta suurella ja Suomeksi ikkunassa? Kuinka tuosta edes tietää että kyseessä on ravintola? Ehkä kyseessä onkin jonkun Frappen omistama mallitoimisto. 

Miksi asioita ei voi tehdä kunnolla ja Suomeksi? Eivätkö Virolaiset ole lukeneet uusinta Forbesia? Kuka on vastuussa tästä virheestä?

Ja kun olin juoksemassa takaisin hotellilla kyyneleet silmissä, törmäsin tähän kylttiin:


MITÄ TÄÄLLÄ ON TAPAHTUNUT? MIKSI TÄÄLLÄ HAUKUTAAN SUOMEA JA MEIDÄN KULTTUURIA KIRJOITTAMALLA ASIAT TAHALLAAN VÄÄRIN? MITÄ PAHAA ME SUOMALAISET OLLAAN TEHTY TALLINNALLE?

Palasin Viru -hotellille enkä poistunut sieltä. Miksi poistuisin. Ei mitään syytä poistua. Pidänkin siis tämän ensimmäisen matkablogini pääpainon hotellissa jonka koin kuvastavan koko Tallinnaa ja kaikkia sen puolia.

Ensinnäkin on annettava Tallinnalle kiitosta erikoisesta karkkivalinnasta tyynyllä. Se ei ollut perinteinen tylsäksi todettu Marianne –karkki, vaan imeskeltävä appelsiinikarkki. Kun sitä imeskeli tarpeeksi, sen sisältä paljastui pehmeää makeaa ja hieman tahmeaa toffeemaista ainetta. Erikoinen mutta toimiva valinta. 

Tallinnan minibaari täytettiin kerran päivässä, joka normaalisi on aika vähän, mutta tällä kertaa riitti koska minibaarin sisältö oli suht laaja skaalaltaan. Tallinnassa oli olutvalintana turvallinen ja perinteinen Koff, joita kaupungissa oli kaksi kappaletta, mutta vaihtelua pystyi löytämään mm. paikallisen ja näin ollen mahdollisesti vaarallisen Saku –oluen kautta, lonkeron myötä sekä tietysti pienten viskipullojen ja viinapullojen avulla. Jos nälkä yllätti, Tallinnasta sai myös yhden Tupla-patukan sekä pähkinöitä. Lisäksi mehuja, limuja ja kylmää vettä oli saatavilla, myös hanasta, koska Tallinnassa hanavesi oli juomakelpoista. 


Tallinnassa kaikki yöt olivat aika pehmeitä. Sänky oli joustava ja siinä oli isot tyynyt. Tallinna tosiaan tietää kuinka matkailijan selkää hemmotellaan. Toisen yön jälkeisenä aamuna selkäni oli hieman arka liiallisesta pehmeydestä, mutta ei niin arka että se olisi haitannut elämääni ja matkailuani. Tallinnalle siis kiitosta myös hyvistä yöunista, joita kaupungissa on helppo saada. 

Lisäksi Tallinnassa on hyvin sijoitetut sohvat. Ikkunan edessä oli mukavan kova sohva joka näin ollen oli hyvä kontrasti Tallinnan sängyille. Sohvalla oli mukava istua ja lukea kirjaa, sekä tehdä muita matkailuun liittyviä rentouttavia harrasteita, kuten tehdä origameja, pelata pasianssia ja ratkaista Rubikin kuutioita. Tallinnan istumistiloille on siis myös annettava hyvät pisteet.

Lisäksi sohvan edessä oli ikkuna josta näki ulos, mutta tämä oli Tallinnan heikoimpia puolia, kuten jo tuolla aiemmin sanoin. Ulkona ei ole mitään hyvää, joten tässä kuva jossa katson ikkunan välitilaan joutunutta banaanikärpästä.

Se pääsi ulos joskus neljän jälkeen iltapäivällä, mutta tuli heti takaisin koska Tallinna oli perseestä
Puhuttaessa Tallinnan heikkouksista kuten ulkona liikkumisesta ja maisemista, on pakko mainita Tallinnan suihkutilanne. Paine suihkussa oli olematon. 

Suihkusta tuli vettä laiskasti, se lämpeni hitaasti ja suihku oli heti Wc –pöntön vieressä. Tämä ei ole hyvä juttu hygieenian ja hajun kannalta. Itse en matkaillessa koskaan vedä vessanpönttöä koska se ei ole minun vaan siivoojien tehtävä, ja pidän tästä säännöstä aina kiinni. En halua tehdä matkallani ylimääräisiä töitä, olen matkalla vain koska on pakko. Ja erityisesti en halua tehdä toisten töitä. Näin ollen, koska pidän kiinni säännöstä, en myöskään voinut nauttia laiskasta ja viileästä suihkusta tarpeeksi, koska vieressä haisi vahva kakka. Miinuspisteitä Tallinnalle huonosta vedestä ja kakan hajusta.


Huonojen pisteiden lisäksi on mainittava hotellin alakerrassa sijaitseva Amarillo –ravintola johon menin ensimmäisenä iltana syömään. Sain odottaa tarjoilijaa pöytään melkein viisi minuuttia. Tarjoilijani, jonka nimi oli Eeva, oli palveluhaluton ja työhönsä kyllästynyt. Eeva ei puhunut täydellistä Suomea, ei ymmärtänyt miksi en halunnut että hän tuo vesilasini pöytään ilman suojahanskoja (hygieniasyyt, tietysti) eikä millään halunnut tuoda minulle Saarioisten valmisruokaa jonka tiesin olevan bakteerivapaata ja puhdasta, koska se oli Suomesta. Lopulta päädyin syömään Seinäjoella valmistettua vaaleaa leipää jota Amarillossa tarjotaan keittojen sivussa. Leipä oli hyvää ja olisi varmasti ollut parempaa jos paikasta olisi saanut vielä suomalaista voita sen päälle.

Seuraavana ja viimeisenä iltana Tallinnassa menin hotellin alakerrassa sijaitsevaan Amarilloon syömään, koska Tallinnassa ei ole muita ravintoloita. Syötyäni Seinäjokelaista leipää ja juotuani pullon vettä, poistuin Tallinnan baariin jossa kaupunki näytti todelliset kyntensä. Tallinnassa oli yllättävän laaja valikoima oluita maailman jokaisesta kolkasta. Päädyin pohjoiseen kolkkaan ja join neljä Lapin Kultaa. Päätin niiden jälkeen hieman irroitella ja antaa Tallinnan maisemille uuden mahdollisuuden. Kaupunki oli ansainnut sen, pienessä hiprakassa päätin.

Menin huoneeseen, otin minibaarista lonkeron ja katsoin maisemia. Ne olivat vieläkin rumia. Tallinna ei ollut muuttunut lainkaan.

Sen sijaan itse olin täysin fashion ja puhtaasti seksikäs
Amarillon ruoka ei ollut tietenkään ainoaa ruokaa jota Tallinnasta sai. Aamuisin sai ilmaisen aamupalan. Itse söin vaaleaa leipää ja (luojan kiitos) Oivariinia sen päällä.


En paahtanut leipiä koska paahdin oli Saksalainen, enkä voidellut niitä koska veitsi ei ollut Fiskarsin valmistama.

Onneksi toin Suomesta mukanani sipsejä joita söin myös hotellihuoneessa. Illalla katsoin Tallinnan televisiosta Steve McQueenin elokuvan Tom Horn, joka oli ihan hyvä. Se tosin tuli YLE 2:lta joten en voi antaa elokuvasta Tallinnalle pisteitä. Annan siis pisteet Yle:lle, joka ei koskaan petä ja antaa minulle turvallisen tunteen aina sitä katsoessa. Kiitos, Yle.

Viimeisenä on vielä mainittava että Tallinna on suht taiteellinen paikka. Erityisesti mitä maalauksiin tulee. Tässä on esim. yksi Tallinnasta löytämäni Picasso.

Picasso: arvo noin tuhat sata miljoonaa. Kehykset: noin 5 euroa Ikeasta
Tiivistettynä Tallinna on kokemus jossa on hyvät ja huonot puolensa. Hyvinä puolina mainittakoon toimivat sähköt, pehmeät sängyt ja hyvät karkit. Mutta Tallinna ei ole tarpeeksi kotimainen minun makuuni ja siellä ei puhuta erityisemmin hyvää Suomea. Suomalainen kulttuuri on liian vieras heille ja Tallinnalaiset eivät ole valmiita muuttumaan. Jos maasta ei saa edes Saarioisten ruokaa, miksi minä menisin sinne enää koskaan takaisin.

Aivan
Lisähuomautuksena voisi mainita, että sekä minä että Mace ollaan lähdössä Lontooseen parin viikon päästä. Ymmärtääkseni siellä sentään saa syödä ja elää kuin kotona, normaalisti ja niin kuin ihminen. En malta odottaa, koska Tallinna ei yksinkertaisesti ollut lainkaan Suomi minulle. Ja se on valtava sääli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti